Procesijom i svetom misom u crkvi svetog Franje danas je, prve nedjelje po blagdanu svetog Franje, u Ilićima upriličena svečana proslava svetog Franje – zaštitnika crkve i mjesta. Proslavi je prethodila priprava kroz trodnevnicu.

Također, uz proslavu zaštitnika Ilića i patrona crkve u Ilićima, ove godine obilježava se i 15 godina od premještaja služenja svete mise iz kripte u prostore današnje crkve.

Tradicionalna proslava svetog Franje u Ilićima započela je u 10.30 sati i to svetom misom kojoj je prethodila procesija – ophod oko ckrve s kipom svetog Franje uz molitvu litanija; te odavanje počasti svim nestalim, stradalim i poginulim braniteljima polaganjem cvijeća i svijeća ispred spomenika na platou crkve.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Luka Marić a uzveličali veliki mješoviti zbor ”Sveti Ante ’39”, Cim; čitači i članovi folklornog ansambla ”Sveti Ante – Cim” za ovu priliku odjeveni u svečane narodne nošnje.

Po završetku svete mise uslijedio je objed i druženje u dvorani ispod crkve.

Zahvalni Bogu na ovom zajedništvu, lijepom danu i milosnom davanju, želimo se također zahvaliti svima koji su na bilo koji način pridonijeli svečanosti ovoga dana!!… dragom vjerničkom puku koji je redovito pohodio trodnevnice, mladosti koja je obogatila ovogodišnji program priprave i bila na raspolaganju; osobama koje su uredile crkvu i dvorište, pripremile gozbu; hvala našim zajedničarima, prijateljima i dobročiniteljima; zborašima, čitačima, folklorašima, nositeljima križa, kipa sv. Franje, zastava,… HVALA SVIMA!!

I hvala našem dragom zagovorniku i zaštitniku – svetom Franji, koji nas je u radosti sve danas okupio i svojim životom i primjerom iznova nadahnuo.

Sveti Franjo, uzore u poniznosti i ljubavi prema Bogu i bližnjemu, MOLI ZA NAS!!

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/