Župna crkva Gospe od Ružarija, Pridraga kod Novigrada, HR/ Foto: SaraD

Blažena Djevica Marija od Krunice blagdan je nastao kao spomen na veliku pobjedu kršćanske flote nad turskom u glasovitoj bitki kod Lepanta 7. listopada 1571. Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je pozvao cijelo kršćanstvo tadašnji papa sv. Pio V.

Današnji blagdan ima povijesnu pozadinu. U XVI. stoljeću Europa se našla pred velikom opasnošću od turske vojske koja je osvajala nove krajeve i ozbiljno zaprijetila kršćanskom Zapadu. Papa Pio V. pozvao je 1569. kršćanski svijet na molitvu svete krunice, kako bi vjernici i na taj način pomogli svojim braniteljima.

Do odlučne pomorske bitke došlo je 7. listopada 1571, kada je mornarica Svete lige (ujedinjena papinska, španjolska, mletačka i genovska flota), pod zapovjedništvom Don Juana d’Austria, kod Lepanta, na ulazu u Korintski zaljev, teško porazila tursku flotu. Zanimljivo je da se u mletačkoj mornarici spominju i galije s Krka, Cresa i Raba, te iz Šibenika, Trogira, Hvara i Kotora.

U spomen na veliku pobjedu, izborenu pod zaštitom Blažene Djevice Marije, papa Pio V. je 7. listopada proglasio blagdanom Gospe od pobjede. Papa Grgur XIII. mijenja 1573. ime tog spomendana u blagdan svete Krunice, a papa Pavao VI. naziva ga 1969. blagdanom Gospe od Krunice. U hrvatskim krajevima zovu ga i blagdanom Kraljice svete Krunice te blagdanom Gospe od svetog Ružarija ili Gospe Ružarice.

Molitva krunice raširena je, stoljećima ukorijenjena i omiljena u katoličkom puku. Po nekim legendama njezini korijeni sežu do 1208. i Marijinog ukazanja svetom Dominiku. Ona je oblik pobožnosti i molitvenog razmišljanja, usmjerenog na Isusa i Blaženu Djevicu Mariju.

Teme razmišljanja zovu se “otajstva”, jer se odnose na pojedine istine vjere i važne događaje iz Isusova života, koje poznajemo iz Svetog pisma. Razmatraju se najvažnija zbivanja iz Isusova života: od rođenja i djetinjstva (radosna otajstva, subotom i ponedjeljkom), preko javnog djelovanja (otajstva svjetla, četvrtkom) do muke i smrti (žalosna otajstva, utorkom i petkom) te ukrsnuća, uzašašća i poslanja Duha Svetoga (slavna otajstva, srijedom i nedjeljom).

Molitva krunice je vrlo jednostavna, preporučljiva i ugodna osobna molitva, koja smiruje i opušta. Izuzetno je prikladna za poticanje obiteljske ljubavi i sloge te jačanje vjerničkog zajedništva u župama i molitvenim skupinama.

Pozivamo vas da zajedno sa svojim najdražima i najbližima izmolite danas krunicu u čast njezine Kraljice i kao zahvalu za sve milosti koje ste po zagovoru Kraljice svete Krunice dobili na dar od njezinog Sina!

Tekst: Zupajastrebarsko.hr

Blažena Djevice Marijo od Krunice – Gospo od Ružarija, MOLI ZA NAS!!

Svim Ružama, Ružicama, Rozalijama, Rozama,… čestitamo imendan!!

Izvor: Zupajastrebarsko.hr

Više na poveznici izvora: http://www.zupajastrebarsko.hr/svetac.asp?id=39

Foto: SaraD

Oznaka: SVETAC DANA

/Misija FRAMOST/