”Sila je oružje slabih; nenasilje je oružje jakih.”

Mahatma Gandhi (1869. – 1948.)

 Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja s ciljem ”širenja poruke o nenasilju, uključujući obrazovanje i podizanje javne svijesti”. Obilježava se diljem svijeta 2. listopada – na dan rođenja Mahatme Ghandija, indijskog vođe koji se za neovisnost nacije izborio nenasilnom revolucijom i proširio princip nenasilja od pojedinca do društvene i političke razine

Nenasilje je način osobnog ili političkog djelovanja koje isključuje bilo kakav oblik fizičkog ili psihičkog nasilja prema sebi ili drugim živim bićima za postizanje osobnih ili društvenih ciljeva.

Obilježavanjem Međunarodnog dana nenasilja želi se skrenuti pažnja javnosti i odgovornih institucija na važnost pravovremenog i primjerenog djelovanja protiv nasilja te o potrebi širenja mira, razumijevanja i tolerancije, posebice danas kada se u svijetu još uvijek vode ratovi i ozbiljna politička previranja koja su rezultirala globalnom ekonomskom krizom, a svjedoci smo nažalost i sve većeg broja slučajeva nasilja u školama te vršnjačkog nasilja među djecom i mladima.

Nasilje, u bilo kojem obliku, ne bismo trebali ignorirati, niti tolerirati. Naprotiv!!… svi smo pozvani u svojim sredinama reagirati i boriti se protiv nasilja. Puno je nenasilnih metoda i načina. A i najmanji napori mogu napraviti velike promjene. Nenasiljem zaustavimo nasilje!!

Zanimljiv članak o temi Dana nenasilja možete pročitati na službenoj stranici Doma zdravlja Ljubuški, klikom na poveznicu: https://www.dzljubuski.com/svjetski-dan/684-dan-nenasilja.html

A o životu i djelu velikog borca protiv nasilja doznajte više na: https://hr.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi

Izvori:

https://www.skole.hr/medunarodni-dan-nenasilja-2/; http://mladi-eu.hr/2-listopada-medunarodni-dan-nenasilja/; https://vijesti.hrt.hr/svijet/medunarodni-dan-nenasilja-zasto-ga-obiljezavamo-i-sto-znaci-11785698; i dr.

/Misija FRAMOST/