Sveti Ivan Pavao II; Foto/ Preuzeto sa: Zupajastrebarsko.hr

Na današnji dan, 10. rujna 1994. papa sveti Ivan Pavao II. prvi je put posjetio Republiku Hrvatsku, a povod je bila devetstota obljetnica Zagrebačke biskupije. Odmah po izlasku iz zrakoplova, u zračnoj luci Pleso, poljubio je hrvatsku zemlju te se prisutnima i cijelom hrvatskom narodu obratio na hrvatskom jeziku.

Na putu prema zagrebačkoj katedrali papina povorka prolazila je ulicama koje su bile preplavljene mnoštvom ljudi, koji su sa žuto-bijelim zastavicama u rukama s velikim oduševljenjem pozdravljali omiljenog papu.

U zagrebačkoj se katedrali papa Ivan Pavao II. pomolio na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Drugog dana, 11. rujna, održana je misa na zagrebačkom hipodromu. Procjenjuje se da joj je prisustvovalo gotovo milijun vjernika, čime je to sve do danas ostala najposjećenija misa u čitavoj hrvatskoj povijesti. U popodnevnim satima Papa se zrakoplovom vratio u Rim.

Zbog ratnih okolnosti sv. Ivan Pavao II tada nije mogao posjetiti i Bosnu i Hercegovinu, što ga je silno ražalostilo. Želja da posjeti Hrvate u Bosni i Hercegovini i Sarajevo ostvarila se tri godine kasnije, 12. i 13. travnja 1917., a Hrvatsku je posjetio još dva puta- 1998. i 2003. godine. Zbog toga je dobio naziv ”papa koji je ljubio Hrvate”.

* Više o prvom posjetu pape Ivana Pavla II Hrvatskoj možete doznati klikom na poveznice korištenih izvora:

https://www.dnevno.hr/ekalendar/na-danasnji-dan/prvi-posjet-voljenog-pape-sv-ivana-pavla-ii-hrvatskoj-1994-66123/

https://narod.hr/kultura/10-rujna-1994-prvi-posjet-pape-ivana-pavla-ii-hrvatskoj-u-ratnom-vihoru

Foto/ Preuzeto sa: Zupajastrebarsko.hrhttp://www.zupajastrebarsko.hr/svetac_dana.asp?mjesec=10&dan=22; Sveti Ivan Pavao II

/Misija FRAMOST/