Foto/ Snimka zaslona...

Nastavljamo graditi abecedu slovom N – NAKIT, koji nam predstavlja ADRIA Duisburg.

N – NAKIT

Naša članica Manda, rodom iz Davora, obogatila je naše društvo ADRIA nakitom od konjske dlake koji se i danas čuva u Davoru. Ovog ljeta priredila nam je snimke iz svog rodnog kraja, gdje kažu: “Kad se dijete rodi, znade pivat i plivat!” – po čemu su Davorci nadaleko poznati.

U ovom narodnom nakitu ističe se kreativnost naših žena. Ljudi su uvijek koristili prirodne materijale za izradu nakita, ruha ili instrumenata. Konjska dlaka i kreativnost u pletenju s 4 do 5 niti doprinijeli su prekrasnom ženskom ukrasu oko vrata. Od konjske dlake nisu se pravili samo nakiti, već i konopci, uzde, četke, metlice, izolacija za kuću, a ponegdje i materijal za tkanje.

Djevojke i snaše uvijek su trebale biti dotjerane, ne samo za svečanosti, već i za radove u polju. Ovaj nakit oko vrata nosile su uz radno ruho. Pleteni nakit simbolizira snagu, izdržljivost i zaštitu od zla i bolesti u praznovjerju. U nekim kulturama konjska dlaka bila je simbol sreće, bogatstva i uspjeha. I danas se od konjske dlake rade pleteni ukrasi na bižuteriji.

Neumornoj Ani Relković, iz KUD „Matija Antun Relković“ iz Davora, ovaj nakit od konjske dlake uspijela je sačuvati od zaborava i prenjeti znanje i na našu Mandu.

Manda je našem društvu donijela blago u obliku nakita od konjske dlake, koji je dio bogate kulturne baštine Davora i koji se s ponosom čuva sve do današnjih dana i ovdje u tuđini, u folklornom društvu ADRIA Duisburg.

VIDEO/ klik na: https://www.facebook.com/100064388361427/videos/829113569335109

Izvor: HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

/Misija FRAMOST/