Franjevački centar sv. Ante, Cim, Mostar/ Foto: SaraD

U kolovozu slavimo jedan od najvećih blagdana – Veliku Gospu, zbog čega je cijeli osmi mjesec posvećen Mariji. A kao pripreme za blagdane u ovom mjesecu možemo moliti sljedeće devetnice…

DEVETNICA SV. KLARI ASIŠKOJ, od 2. do 10. kolovoza

Sveta Klara utemeljiteljica je Reda klarisa – jednog od najstrožih redova u Katoličkoj Crkvi. Samo dvije godine nakon njezine smrti, 1255., papa Aleksandar IV. proglasio ju je svetom. Štuje se kao zaštitnica očnih bolesnika, lijepog vremena, zlatara, televizije. Spomendan joj se slavi na dan smrti – 11. kolovoza a devetnica započinje 2. kolovoza.

Devetnica sv. Klari Asiškoj, klik na: http://feelmedjugorje.com/2023/08/02/devetnica-svetoj-klari-asiskoj/ 

DEVETNICA UZNESENJU BLAŽENE DJEVICE MARIJE (VELIKA GOSPA), od 6. do 14. kolovoza

Velika Gospa svetkovina je Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Prema katoličkoj teologiji Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII, 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci, poput svetog Bernarda i svetog Antuna Padovanskoga, kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo, njezinom rođenju za život vječni. Od petoga stoljeća kršćani slave završetak Marijina zemaljskog života zbog njezina posebnog dioništva u životu i djelovanju Isusa, našeg Spasitelja. Marija uzeta tijelom i dušom u nebesku slavu znak je nade Crkvi na putu zemaljskom, kako to ističe današnje Predslovlje: “Danas si na nebo uznio Djevicu Bogorodicu, početak i sliku konačnog savršenstva tvoje Crkve i putokaz nade i utjehe tvome putničkom narodu. Ti nisi dao da trune u grobu ona koja je iz svoga krila rodila utjelovljenog Sina tvoga, začetnika svakog života”. (Više na: Župa svetog Nikole biskupa – Jastrebarsko – Svetac dana (zupajastrebarsko.hr))

Devetnica Uznesenju Blažene Djevice Marije, klik na: https://laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li-znati-vise/Devetnica-Velikoj-Gospi.aspx 

DEVETNICA GOSPI SINJSKOJ, od 6. do 14. kolovoza

Kršćani su se od davnina okupljali 15. kolovoza zahvaliti Majci Božjoj i proslaviti veliki događaj kad je 1715. Gospa Sinjska zaštitila Sinjane od Turaka, stoga se kao glavni blagdan Gospe Sinjske ustalio blagdan Mariji­na Uznesenja, 15. kolovoza.

Devetnica Gospi Sinjskoj, klik na: https://www.gospa-sinjska.hr/index.php/poboznosti-gospi-sinjskoj/59-devetnica-gospi-sinjskoj

DEVETNICA SV. BERNARDU IZ CLAIRVAUXA, od 11. do 19. kolovoza

Sveti Bernard iz Clairvauxa – svetac tisuću čudesa – rođen u Francuskoj na koncu 11. stoljeća, potpuno je dominirao razdobljem u kojemu je djelovao te je bio znan kao prorok dvanaestoga stoljeća. Bio je naučitelj Crkve, osnivač mnogih samostana, obnovitelj vjerskoga života, savjetnik papa, propovjednik, mirotvorac između moćnih, branitelj Crkve, ljubitelj Majke Božje, učitelj duhovnoga života, naučitelj Svetoga pisma, veliki teolog, mistik i autor mističnih spisa te jedan od najvećih čudotvoraca u čitavoj povijesti Crkve. Spomendan slavimo 20. kolovoza. Devetnica se moli od 11. do 19. kolovoza.

Devetnica sv. Bernardu iz Clairvauxa, klik na: http://feelmedjugorje.com/2023/08/11/devetnica-sv-bernardu-iz-clairvauxa/

DEVETNICA BL. MIROSLAVU BULEŠIĆU, od 15. do 23. kolovoza

Blaženi Miroslav Bulešič najmlađi je hrvatski blaženik, koji je u trenutku svoje mučeničke smrti imao samo 27 godina. Spomendan mu slavimo 24. kolovoza.

Devetnica bl. Miroslavu Bulešiću, klik na: Devetnica bl. Miroslavu Bulešiću – Bl. Miroslav Bulešić (miroslavbulesic.com)

DEVETNICA SV. MARIAM OD ISUSA RASPETOG, od 16. do 24. kolovoza

Svetu Mariam od Isusa Raspetoga iz Betlehema nazivali su Glasnicom Duha Svetoga, jer je gajila izvanrednu pobožnost prema trećoj osobi Presvetoga Trojstva. Bila je mističarka i stigmatičarka, prošla je teške duhovne bojeve sa Sotonom. Spomendan salvimo 25. kolovoza.

Devetnica sv. Mariam od Isusa Raspetog, klik na: http://feelmedjugorje.com/2023/08/16/devetnica-sv-mariam-od-isusa-raspetog/

 …

DEVETNICA SV. MONIKI, od 18. do 26. kolovoza

Sveta Monika, njen spomendan slavimo 27. kolovoza, poznata je kao majka sv. Augustina. Zagovornica je odlutalih od vjere, zaštitnica je majki, obitelji, udovica, problematične djece i zlostavljanih žena. Svojim je suzama i molitvama izmolila milosti kod Gospodina za obraćenje svoja muža, a kasnije i svoga slavnog sina.

Devetnica sv. Moniki, klik na: Devetnica sv. Moniki – zaštitnici kršćanskih majki, roditelja… (medjugorje-news.com)

DEVETNICA SV. AUGUSTINU, od 19. do 27. kolovoza

Svetac koji je, nakon što je njegova majka sv. Monika 18 godina usrdno molila za obraćenje svoga sina, potpuno promijenio svoj život i postao jedan od najvećih duhovnih velikana Katoličke Crkve. Spomendan mu slavimo 28. kolovoza.

Devetnica sv. Augustinu, klik na: http://feelmedjugorje.com/2023/08/19/devetnica-sv-augustinu/

DEVETNICA SV. RAJMUNDU NONATU, od 22. do 30. kolovoza

Ime svetoga Rajmunda Nonata dolazi od ”nonato”, odnosno ne rođen od žive majke, nego izvađen iz njezina beživotna tijela carskim rezom. Tako je on i zaštitnik primaljā, upravo zbog dramatičnih prilika u kojima je došao na svijet, izvađen iz mrtvoga majčina tijela”, napisao je papa Franjo Rubénu Ceraciju, župniku zajednice svetoga Rajmunda Nonata, u prigodi blagdana njezina zaštitnika koji se slavi 31. kolovoza. Devetnicu svetom sv. Rajmundu Nonatu preporučio je i papa Franjo, posebice svim parovima koji su željni djece.

Devetnica sv. Rajmundu Nonatu, klik na: http://feelmedjugorje.com/2023/08/22/devetnica-svetom-rajmundu-nonatu-koju-je-papa-franjo-preporucio-svim-parovima-zeljnima-djece/

DEVETNICA GOSPI OD SUZA, od 22. do 30. kolovoza

U Sirakuzi je posljednjih dana kolovoza 1953. godine proplakao reljef iznad bračnog kreveta jedne tamošnje obitelji. U samo nekoliko sljedećih mjeseci bilježi se stotine čudesnih ozdravljenja i obraćenja i postaje jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu. Spomendan Gospi od suza slavimo 31. kolovoza.

Devetnica Gospi od Suza, klik na: https://www.medjugorje-info.com/molitve/devetnica-gospi-od-suza

DEVETNICA MALOJ GOSPI, od 30. kolovoza do 7. rujna

Niz omiljenih marijanskih blagdana danas nastavljamo Malom Gospom, spomendanom rođenja Blažene Djevice Marije, kojeg Crkva slavi još od VI. stoljeća.

Devetnica Maloj Gospi, klik na: https://www.medjugorje-info.com/molitve/devetnica-maloj-gospi

Izvori: www.medjugorje-info.com; www.feelmedjugorje.com; www.medjugorje-news.com; www.feelmedjugorje.com; www.laudato.hr; www.gospa-sinjska.hr; www.miroslavbulesic.com

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/