Crkvica Porcijunkula nadomak Asiza u italijanskoj pokrajini Umbriji, koju je sv. Franjo posebno volio, nalazi se unutar bazilike Sv. Marije Anđeoske koja je građena po nalogu pape Pija V. od 1569. do 1679. godine. Pio X. uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajući je "Majka i Glava svih crkava Franjevačkog reda"; FOTO: bogoslovi.ofmconv.hr/ Preuzeto sa: Laudato.hr

Blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula stara je svetkovina koja potječe iz prvih franjevačkih dana, a slavi se sutra, 2. kolovoza, kada se franjevci i cijela Crkva spominju obraćenja sv. Franje koje se dogodilo 1208. godine u Porcijunkuli. Danas i na sam blagdan u svim franjevačkim crkvama i svetištima diljem svijeta vjernici mogu dobiti tkz. porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni i tako poput sv. Franje doživjeti puninu Gospodinova milosrđa.

Blagdan Gospe od Anđela dan je potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Na ovaj dan u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta (ali i u svim bazilikama, svetištima te župnim crkvama) vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni.

Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetoga Oca.

Potpuni oprost je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke crkve.

Ljudi su nekoć morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi zadobili ovakav oprost, oprost od vremenitih kazni za grijehe, što je mnogima bilo nemoguće. U tome je i veličina svetog Franje koji je učinio da se i u Asizu u Porcijunkulskoj crkvici može dobiti takav oprost.

„Sve vas želim poslati u raj“ – tim je riječima Franjo Asiški vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, ispovjede se i pokaju.

fra Bonaventura Duda

(Tekst donosi: Bitno.net / Više na poveznici: https://www.bitno.net/vjera/formacija/porcijunkulski-oprost/)

Kako je sv. Franjo dobio porcijunkulski oprost 

Jedne noći godine Gospodnje 1216. Franjo je bio uronjen u molitvu i promatranje u crkvici Porcijunkule kraj Asiza kad je crkvicu iznenada obasjala presjajna svjetlost i Franjo je opazio iznad oltara Krista zaodjevenog u svjetlost, a s desne mu Njegovu Presvetu Majku okružene mnoštvom anđela. Franjo se u šutnji poklonio svom Gospodinu licem do zemlje.

Upitali su ga tada što bi želio za spasenje duša. Franjin odgovor bio je neposredan: ”O, presveti Gospodine, iako sam bijednik i grješnik, molim Te, udijeli velikodušno svim posjetiteljima ove crkve koji se pokaju i ispovijede potpuni oprost svih grijeha.”

”Mnogo tražiš, brate Franjo,” odgovorio mu je Gospodin ”ali zaslužuješ velike stvari pa ćeš ih i imati. Prihvaćam tvoju molbu, ali pod uvjetom da ovaj oprost u moje ime tražiš od moga Namjesnika na zemlji.”

Franjo se odmah pojavio pred Vrhovnim svećenikom Honorijem III. koji se onih dana nalazio u Peruđi i s priprostošću mu je ispripovjedio viđenje. Papa ga je pažljivo saslušao i nakon poneke poteškoće dao mu je svoje odobrenje. Nato ga je upitao: ”Koliko godina oprosta tražiš? Sv. Franjo, prihvativši, odgovorio je: ”Sveti Oče, ja ne tražim godine, nego duše.”

I sretan se uputi k vratima, ali vrhovni ga je svećenik pozvao: ”Ne želiš ni jedan dokument?” A Franjo je odvratio: ”Sveti Oče, vaša riječ mi je dovoljna. Ako je ovaj oprost Božje djelo, On će se pobrinuti da ga objavi. Ne želim ikakav dokument; list neka bude Presveta Djevica Marija, Krist bilježnik, a anđeli svjedoci.’

I koji dan kasnije, zajedno s umbrijskim biskupima i okupljenim narodom, rekao je kroz suze: ”Braćo moja, sve vas želim poslati u raj!”

Autor: Iz franjevačkih izvora

(Tekst donosi: Laudato.hr / Više na poveznici: https://laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li-znati-vise/Kako-je-sv-Franjo-dobio-porcijunkulski-oprost.aspx)

/Misija FRAMOST/