Sjećanje na Olivera; Pridraga, općina Novigrad, Zadarska županija/ Foto: SaraD

Na današnji dan, 29. srpnja 2018., od posljedica teške bolesti u 71. godini života, preminula je legenda hrvatske glazbene scene, samozatajni glazbeni genij iz Vele Luke – neponovljivi i nezaboravni Oliver Dragojević. Dan prije njegovog pogreba proglašen je i Danom nacionalne žalosti.

Oliver je rođen 7. prosinca 1947. godine u Splitu, a djetinjstvo je proveo u Vela Luci, na Korčuli, od kud je i bio podrijetlom. Glazbenu karijeru započeo je 1961. godine nastupom na splitskom dječjem festivalu. Nekoliko godina kasnije krenula je suradnja sa Zdenkom Runjićem i pisanje povijesti… Nizali su se hitovi i uspješnice: Picaferaj, Ča će mi Copacabana, Galeb i ja, Skalinada, Oprosti mi pape, Vjeruj u ljubav , Nadalina, Anđele moj, Bez tebe, Moj galebe, Cesarica, Morski vuk, Molitva za Magdalenu, Trag u beskraju, i još toliko nezaboravnih pjesama koje pamte i koje će pamtiti i pjevati još mnoge generacije.

U karijeri dugoj 50 godina, Oliver je snimio više od 40 albuma i 600 pjesama, nastupao diljem svijeta i dobio mnogobrojne nagrade te ukupno 30 Porina, uključujući i onaj za životno djelo koji mu je bio posebno drag.

Često je znao kazati kako se nikad nije osjećao zvijezdom. Samo je radio ono što ga je najviše ispunjavalo – a to je pjevanje.

Skoro godinu dana borio se s teškom bolesti, i nažalost zauvijek nas napustio u dva sata u jutro tog tužnog 28. srpnja 2018.

31. srpnja, nakon svečane komemoracije pred punim splitskim Hrvatskim narodnim kazalištem, kojoj je nazočio i sam državni vrh Republike Hrvatske, Splićani su Oliveru pripremili nezaboravan i veličanstven ispraćaj. Deseci tisuća ljudi okupili su se na Rivi isprativši svog glazbenog velikana na katamaran za njegovu rodnu Vela Luku, gdje je na groblju svetog Roka pokopan 1. kolovoza. Okupilo se i oko 500 plovila koja su uz brodske sirene i bakljadu pratila katamaran koji je lijes s tijelom Olivera Dragojevića prevezao na Korčulu. Te slike obišle su svijet.

Oliver je u svoj svojoj genijalnosti i jednostavnosti imao nevjerojatnu emociju i snagu da ljude poveže glazbom, a ista ta energija okuplja njegove obožavatelje, prijatelje i kolege i danas kada više nije tu i među nama… U trajni spomen na njegov lik i djelo, svake se godine na dan Oliverove smrti u njegovoj rodnoj Vela Luci upriliči veliki koncert pod nazivom ”Trag u beskraju”.

… počivao u miru!!

Sjećanje na Olivera; Pridraga, općina Novigrad, Zadarska županija/ Foto: SaraD

Izvori: Slobodnadalmacija.hr; Hr.wikipedia.org; i dr…

Poveznice: Slobodna Dalmacija – Tri su godine prošle otkako nas je napustio Oliver Dragojević. Pjevač je preminuo točno na današnji dan, a uspomene na njega žive vječno…; Oliver Dragojević – Wikipedija (wikipedia.org)

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/