Foto: KUD ''Lola'', Sarajevo i HKUD ''Sv. Ante-Cim'', Mostar, na 3. Internacionalnom festivalu folklora Sarajevo 2024.

HKUD ”Sv. Ante – Cim”, Mostar, u pratnji lijeričara Ivana Vidića, sudjelovalo je jučer, 18. srpnja, na otvaranju trećeg izdanja Internacionalnog festivala folklora Sarajevo 2024., u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva ”Lola”, Sarajevo, a u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo – ”Kultura na ulice 2024!”.

Ovim programom Narodnog pozorišta Sarajevo, koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina, pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, želi se, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunske programske izvedbe, približi kulturu i umjetnost građanima.

Idealna prilika za to je upravo Internacionalni folklorni festival Sarajevo, koji iz godine u godinu okuplja sve više učesnika. Njegov cilj je slavljenje različitosti među tradicijama, kao i stvaranje mosta koji povezuje različite kulture u Sarajevu kao epicentru događaja.

Tijekom trajanja festivala, učesnici će imati priliku upoznati se sa čarima i ljepotama koje Sarajevo pruža i družiti se sa mladima koji dijele istu ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti, dok će publika uživati u bogatstvu tradicionalne nošnje, glazbe, pjesme i igre.

Internacionalni festival folklora Sarajevo po prvi put je održan 2022. godine. Tada je okupio više od 300 učesnika koji su dolazili iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Poljske.

Ove godine nastupit će ukupno 14 kulturno-umjetničkih društava sa preko 450 učesnika i to iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Sjevernog Cipra.

Festivalske aktivnosti raspoređene su kroz tri dana i to četvrtak, petak i subotu – 18., 19., i 20. srpnja, na tri različite lokacije u gradu. Službenim koncertima i nastupima prethodit će i različite aktivnosti poput defilea gradom, flash moba i sl.

O festivalskim događanjima i o samom festivalu više možete doznati na profilima festivala na Facebooku i Instagramu.

HKUD ”Sv. Ante-Cim” i lijeričar Ivan Vidić
Foto: HKUD ”Sv. Ante-Cim”, Mostar

Izvori: KUD Lola Sarajevo; Vijesti.ba; Nps.ba

Poveznice: 3. Internacionalni festival folklora Sarajevo 2024. godine od 17. jula (vijesti.ba); Kultura na ulice 2024! i KUD Lola upriličili otvaranje 3. Internacionalnog festivala folklora Sarajevo 2024. godine – NPS.BA

Foto: HKUD Sv-Ante Cim 

/Misija FRAMOST/