Pitate li se ponekad koja bi bila zdrava zamjena za grickalice, kako spriječiti upalu mišića, čime ublažiti ubod kukca, kako bezbolno skinuti flaster ili kako spriječiti mučninu na putovanjima? Odgovore na ova pitanja i još niz zlata vrijednih savjeta za psihičko i fizičko zdravlje pročitajte u tekstu fra Jure Marčinkovića, kojeg donosi portal Svjetlorijeci.ba.

Dobro spavanje

Odrasli trebaju spavati oko sedam sati. Najbolje je leći oko 22 sata navečer i ustati s izlaskom sunca. Da biste dobro spavali, ne jedite kasno navečer i nakon 18 sati ne pijte tekućinu. Prije spavanja prošećite, barem stotinjak metara.

Redovito kretanje – svakog dana šećite u prirodi barem pola sata. Time se smanjuje napetost, razbistri glava, pojačava cirkulacija i razgibava čitavo tijelo.

Pijte samo 1 – 2 šalice kave dnevno. Kofein je u tim količinama vrlo koristan, a ako pijemo više, škodi zdravlju.

Zdrava zamjena za grickalice

Umjesto raznih grickalica uzmite badem: većina grickalica je nezdrava i deblja, osobito čips i čokolada. Stoga umjesto njih grickajte bademe koji su puni vitamina i minerala i zato vrlo zdravi. Zalijte ih vrućom vodom, ostavite da stoje oko pola sata i tada ogulite otrovnu kožicu. Dnevno možete pojesti šaku do dvije badema.

Mislite pozitivno

Pozitivne misli jačaju imunitet i popravljaju raspoloženje. Stoga, kada zapadnete u loše raspoloženje, zatvorite oči i nekoliko se minuta usredotočite na lijepe, pozitivne, misli i događaje.

Izlazite redovito s društvom, što više se smijte, pa čak i kad vam je teško.

Napitak za okrjepu

Sastojci:

1 oguljen grejp,

2 oguljene naranče,

6 svježih mandarina,

Ocijeđen sok od 2 limuna i

1 žlica kaduljina ili livadnog meda (dijabetičari mogu uzimati samo med od planike).

Recept za mršavljenje, imunitet i probavu

Sastojci:

1 žličica cimeta,

2 žličice jabučnog octa,

1 žlica meda (dijabetičari smiju uzimati samo med od ljekovite planike),

2 žlice limunova soka i

2 dcl vode.

Priprema:

Sve sastojke dobro izmiješajte. Svakog jutra na prazan želudac popijte tu mješavinu. Masti u tijelu će brže sagorijevati, metabolizam će se ubrzati i mršavjet ćete.

Uz to svakog dana uz jelo treba pojesti i žličicu mljevena sjemena crnoga egipatskog kima.

Više se krećite, vozite bicikl, plivajte ili brzo hodajte, a izbjegavajte masna jela i životinjske masti. Umjesto njih rabite maslinovo ulje.

Sunčano vino s češnjakom – izvanredan napitak i lijek

Sastojci:

12 oguljenih češnjeva češnjaka

½ litre domaćega, najboljeg crnog vina

Češnjak sitno nasjeckajte plastičnim ili keramičkim nožem (samo ne kovinskim!) i stavite u bocu s pola litre najboljega crnog vina. Češnjak možete protisnuti i kroz aparatić, ali ne od kovine. Bocu dobro zatvorite i ostavite 2 – 3 tjedna na sunčanoj strani prozora, balkona ili terase.

Navečer je unesite u kuću jer je vrlo važno da temperatura ne bude niža od sobne temperature. Svakog dana nekoliko puta dobro protresite bocu kako bi se vino i češnjak što bolje proželi.

Nakon 2 – 3 tjedna procijedite mješavinu kroz plastičnu cjediljku, ulijte u tamnu bocu (najbolje da je kupite u ljekarni) i spremite u hladnjak.

Pije se dnevno tri puta po jedna žlica, i to ujutro natašte, 15 minuta prije doručka te pola sata prije ručka i večere.

Taj je napitak pravo čudo za organizam. Jača imunitet, čisti krv, potiče mršavljenje, liječi srce i ženske bolesti te poboljšava radnu sposobnost.

Trešnjev sok za mišiće

Čaša soka od trešanja prije i nakon športskih aktivnosti sprječava upalu mišića i jača ih.

Ubod kukaca

Sok od luka iznimno je djelotvoran za ubode bilo kojeg kukca, čak i stršljenja, ose, pčele itd. razrežite luk, stavite ga na mjesto uboda i držite nekoliko minuta. Zatim odrežite novu krišku luka kako biste dobili svježi sok, ponovno stavite na mjesto uboda i tako činite najmanje pola sata. Luk će izvući otrov na ubodenu mjestu, pa neće biti otekline niti će poslije svrbjeti.

Hladni oblozi

Natopite krpu vodom i stavite je u zamrzivač. Ako vas ubode insekt ili se povrijedite i zatrebaju vam hladni oblozi, imat ćete ih pri ruci.

Skidanje flastera

Flaster se s kože lako skida ako ga namažete dječjim uljem.

Opečeni jezik

Na opečeni jezik stavite malo šećera i bolovi će proći brzo i bez ikakvih zdravstvenih posljedica.

Mučnine na putovanju

Mnogima je, kad putuju automobilom, autobusom, brodom ili zrakoplovom, mučno. To se može izbjeći tako da se tri dana, ili barem nekoliko sati prije putovanja popije čaj od đumbira. Ogulite i sitno nasjeckajte najmanje 5 cm đumbirova korijena i kuhajte ga 15 minuta u pola litre vode. Ostavite poklopljeno 15 minuta, procijedite pa popijte toplo i na gutljaje. Mučninu možete zaboraviti.

Hladne noge

Mnoge osobe stalno ili povremeno imaju hladne noge. Brzo će se zagrijati ako se 20 minuta stave u posudu vruće vode kojoj se dodaju dva pregršta pepela od drva i dvije žlice soli. Kura se ponavlja sve dok su noge hladne.

Vađenje kaktusovih bodlji

Ako se, dok gulite ili berete kaktusove plodove, ubodete, na mjesto uboda stavite tekuće ljepilo, ostavite da se stvrdne i onda ga skinite. Ljepilo će iz kože povući sve bodlje.

Herpes na usnama

Najbolje je započeti terapiju prije nego što se herpes pojavio, kada koža na usnama zateže ili svrbi. Mjesta zatezanja ili herpes, ako se već pojavio, često mažite močevinom (tinkturom) propolisa, a kad se osuše, namažite ih kaduljinim medom.

Pomaže i češnjak. Razrežite jedan češanj i stavite ga izravno na herpes, pa ga tako držite 10 minuta. Postupak ponovite pet puta, rabeći uvijek svježu polovicu češnja. Herpes bi trebao nestati za 12 sati. Ako je veći, ponovite terapiju i sutradan.

Tekst: fra Juro Marčinković

Fra Juro Marčinković, rođen 1942. u Bilicama pokraj Kotor Varoši, bosanski je franjevac, katolički svećenik, vrstan poznavatelj ljekovitosti biljaka, pisac knjiga ”Božja biljna ljekarna” (2001.), ”Ljekaruša fra Jure Marčinkovića” (2011.) i  ”Zlata vrijedni savjeti” (2016.). Slijedeći svoju životnu zadaću – biti na korist drugima, fra Juro je cijeloga života sam vodio svoje kućanstvo: kuhao, prao, čistio, njegovao, liječio; tražio, prikupljao, odabirao, iskušavao, zapisivao savjete i iskustva te su njegove knjige usitinu prave male riznice savjeta i pomoći za svaku obitelj i dom.

Izvor: Svjetlorijeci.ba

Poveznica: Zlata vrijedni savjeti za psihičko i fizičko zdravlje – Svjetlo riječi (svjetlorijeci.ba)

/Misija FRAMOST/