Foto: Joško Zelenika

Svjetski dan životinja ili Svjetski dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada svake godine diljem svijeta i posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji. Prvo obilježavanje Dana životinja dogodilo se 4. listopada 1925. u Berlinu na zahtjev njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna.

4. listopada odabran je za datum obilježavanja Svjetskog dana životinja 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci, jer se tog dana slavi svetkovina sv. Franje Asiškog, koji je zaštitnik životinja.

Sveti Franjo je smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao takvima nitko ne smije nauditi. Najpoznatija priča koja svetog Franju Asiškog povezuje sa životinjama jest ona o vuku.

Stanovnici grada Gubbia dugo su živjeli u strahu od vuka koji je napadao njihovu stoku i njih same. U želji da stanovnike oslobodi straha i gradu donese mir, Franjo se sprijateljuje s opasnim vukom s kojim postiže dogovor da više ne napada ljude, a oni će ga zauzvrat hraniti. Tako je i bilo dok vuk nakon dvije godine nije uginuo.

Osim dijaloga mira s vukom, sv. Franjo poznat je po prijateljstvu s pticama poput lastavica, sokola, grlica, fazana, ševama, ribama i ostalim životinjama.

Izvori:

Hr.wikipedia.org; poveznica: Svjetski dan zaštite životinja – Wikipedija (wikipedia.org)

Vrisak.info; poveznica: Danas je blagdan sv. Franje Asiškog i Svjetski dan zaštite životinja – Vrisak.info

Foto: Joško Zelenika

/Misija FRAMOST/