Zahvaljujući predanom radu Društva „ANTE“ Tepčići-Čitluk, na čelu s predsjednikom Mariom Dokom i drugim entuzijastima, tradicionalna slastica ćupter dobio je svoj zaštitni znak i 19. 8. 2024. upisan je u Registar Zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) pod nazivom HERCEGOVAČKI ĆUPTER u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (Razred 1.6. Voće, povrće i žitarice, u prirodnom stanju ili prerađeni; Broj datoteke: UP-1-02-2-28-7/23).

Na taj način učinjen je veliki iskorak u budućem vrednovanju ove tradicionalne slastice. Društvo „ANTE“ Tepčići već je vrlo uspješno organiziralo pet sajmova ćuptera, a ove godine organizira i 6. Sajam ćuptera na Tepčićima 12. studenog.

Dana 12. 9. 2024. predsjednik Društva „ANTE“, u pratnji gosp. Antonia Šajna, preuzeo je u Mostaru u Uredu Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine certifikat s oznakom kojim se potvrđuje registracija HERCEGOVAČKOG ĆUPTERA, kojega potpisuje direktor dr. sc. Džemil Hajrić.

Certifikat s oznakom za HERCEGOVAČKI ĆUPTER predsjedniku Društva „ANTE“ Tepčići gosp. Mariu Doki uručio je direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dr. sc. Džemil Hajrić.

U protokolu su također sudjelovali Maida Mujkić, dr.vet.med. – stručni savjetnik za koordinaciju s mjerodavnim organima, dr.sc. Dragan Brenjo – šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane i gosp. Antonio Šajn, proizvođač ćuptera. (fmv)