Foto/ Izvor: Svjetlo riječi

Štovanje Gospe Sinjske počelo je u 17. stoljeću, kad su franjevci Bosne Srebrene zbog navale Osmanlija izbjegli u Sinj i sa sobom ponijeli najvrijednije što su imali – sliku Majke Božje.

Najpoznatije marijansko svetište Dalmacije zasigurno je ono u Sinju. Naime, franjevci ondje već stoljećima čuvaju čudotvornu sliku Majke Božje. Štovanje je počelo u 17. stoljeću, kad su franjevci Bosne Srebrene zbog navale Osmanlija izbjegli u Sinj i sa sobom ponijeli najvrijednije što su imali – sliku Majke Božje.

Kad je 1715. godine velika osmanska vojska pokušala osvojiti zaleđe Splita i Cetinsku krajinu, prema predaji, čudotvorna je slika proizvela veliko čudo. Tadašnji su branitelji Sinja uspjeli očuvati grad pred navalama neprijateljskih četa, pa je već dogodine, u znak zahvale Majci Božjoj, čudotvorna slika Gospe Sinjske okrunjena zlatom koje su vojnici kupili za 80 dukata.

Osim čudesne obrane grada na svetkovinu Velike Gospe 1715., Gospa Sinjska čuvala je svoje vjernike i od kuge, suše i brojnih drugih duhovnih i tjelesnih teškoća. Njoj u čast svake se godine organizira slavna Sinjska alka, a svetište posjećuje brojan vjernički puk, koji štuje čudotvornu sliku Gospe Sinjske i nosi je u tradicionalnoj hodočasničkoj procesiji na Veliku Gospu, 15. kolovoza.

Piše: Svjetlo riječi

Izvor/ Tekst i foto: Svjetlo riječi

Poveznica: Sinj: Gospa Sinjska – Svjetlo riječi (svjetlorijeci.ba)

/Misija FRAMOST/