Prema prognozama Hrvatskog astronomskog saveza, Meteorski roj Perzeida, poznatiji kao ”suze svetog Lovre”, ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći sa 11. na 12. i 12. na 13. kolovoza, od 23.00 sata do jutra.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za promatranje bit će malo slabiji zbog prisutnosti Mjeseca koji će svojim sjajem ponešto umanjiti vidljivost meteora.

U astrognoziji, grani astronomije koja se bavi prepoznavanjem zvijezda i sazviježđa te drugih nebeskih tijela na nebu, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, dalje od bilo kojeg izvora svjetlosti, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima. Ne gledati direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, jer tamo ćete opaziti najmanje meteora.

Izraz ”suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto – 10. kolovoza, kada Crkva slavi blagdan svetog Lovre, opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Izvori: Hercegovački portal; Hercegovina.info

Poveznice: Ne propustite nebeski spektakl – suze sv. Lovre | Hercegovački portal (hercegovackiportal.com); https://www.hercegovina.info/vijesti/bih/suze-svetog-lovre-kada-i-gdje-je-najbolje-promatrati-ovaj-nebeski-spektakl/227015/

Foto: SaraD

/Misija FRAMOST/