Proteklog vikenda, točnije 12. srpnja, naše dječje skupine folklornog ansambla „Sv. Ante – Cim“ gostovale su na međunarodnoj smotri folklora Splitsko-dalmatinske županije, „Stara škrinja je otvorena“ u Muću koju organizira KUD „Branimir 888“.

Smotra folklora odvijala se dva dana, tako je prvi dan posvećen dječjem folkloru gdje su nastupala i naša djeca, među njima i 11 društava iz Dalmacije i Hercegovine. Preko pozornice na sportskom igralištu Radača u Donjem Muću prošlo je više od 400 malih plesača koji ponosno čuvaju i promoviraju svoju tradiciju i kulturu.

Kulturna događanja u Muću poput smotre folklora „Stara je škrinja otvorena“ od iznimne su važnost za male ruralne sredine, jer je to jedan od rijetkih kulturnih i zabavnih događaja u ovom području. Kroz ovih nekoliko dana za vrijeme priprema i trajanja smotre cijelo mjesto oživi i ispune ga pjesma, ples, druženje  i zabava. Tijekom 20 godina trajanja na pozornici u Muću predstavili su se gosti iz cijele Europe (iz Litve, Češke, Slovačke, Mađarske, Italije, Makedonije, Portugala, Španjolske, Rusije, Bugarske, Ukrajine, BiH), te Južne Amerike (Kolumbija, Meksiko).

Organizator smotre je KUD „Branimir 888“ koji iza sebe ima 26 godina rada i djelovanja. Trenutno broje preko 70 članova koji djeluju u više sekcija: mlađa i starija dječja skupina, odrasla folklorna skupina, pivači ojkavice, te mandolinski orkestar.

Prije samog nastupa u Muću, iskoristili smo sunčani srpanjski dan i posjetili grad Sinj i Muzej sinjske alke gdje su djeca, njihovi roditelji i voditelji ansambla imali priliku upoznati povijest grada Sinja te čuti zanimljivosti o sinjskoj alci, ali i vidjeti kako teku pripreme za ovogodišnju alku.

Tekst: MJ i dugopolje.org

Foto: MJ

/Misija FRAMOST/