Foto/ Snimka zaslona...

Tradicijsku abecedu Hrvatske matice iseljenika nastavljamo sa slovom O, koje će nam predstaviti HKD Jadran.

O – OPANAK

Još u davno prapovijesno doba čovjek je nastojao zaštititi nogu od studeni i nepogodna tla, a to je činio komadom kože, koju je vezivao kožnim remenjem. Ta obuća naziva se opanak ili (j)opanjak.

Opanci su izrađivani od strojne ili ne strojne kože, ponekad ojačane potplatom. Kroz stoljeća su bili  glavna obuća seljaka, a danas su samo dio narodne nošnje.

U našim krajevima opanci kao svakodnevna obuća koriste se do drugog svjetskog rata, a do danas samo u određenim prilikama. U različitim krajevima Hrvatske nastaju razni modeli opanaka i skoro svako selo ima svoj model koji se razlikuje od sličnih u raznim detaljima i ukrasima. Opanci su u hrvatskih seljaka bili, uz ostalo, i izražajno sredstvo lokalnoga, regionalnoga, pa i nacionalnoga identiteta. Opanak postepeno zamjenjuje druga vrsta obuće i danas se opanci koriste samo- kao dio narodne nošnje.

U našem prilogu zahvaljujemo se i Krunoslavu Paunu, jednom od rijetkih opančara u Hrvatskoj, a time i pravim čuvarom hrvatske tradicije i kulture. Uz prekrasne fotografije Marije Kolak i ugodnom glasu Jelene Fučkar pružamo vam priliku da i vi proširite znanja o opancima.

VIDEO/ klik na: https://www.facebook.com/100064388361427/videos/1039912457398498

Izvor: HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

/Misija FRAMOST/