Likovna kolonija ”Katarina Kosača-Kotromanić”

Nadgrobni spomenik Katarine Kosača-Kotromanić s grbovima oca hercega Stjepana Kosače i  muža kralja Stjepana Tomaša

U povodu 600. obljetnice rođenja kraljice Katarine Kosača-Kotromanić, Hrvatsko kulturno društvo ”Napredak”, sa sjedištem u Mostaru, okupit će 10-ak akademski obrazovanih umjetnika različitih smjerova.

Sudionici kolonije su talentirani likovni umjetnici. Njihova nazočnost u Hercegovini doprinosi kulturnom razvoju i promociji znamenite kraljice Katarine Kosača Kotromanić (1424. – 1478.) i mjesta u kojima je živjela. Dobra i slavna kraljica Katarina Kosača-Kotromanić, franjevačka trećoredica je rođena u Blagaju, a pokopana u znamenitoj franjevačkoj bazilici Santa Maria in Aracoeli u Rimu.

Sudionici Likovne kolonije ”Katarina Kosača-Kotromanić” izložit će svoja djela u prostorijama Hrvatskoga kulturnog društva Napredak u Mostaru. Izložba nastalih radova doprinijet će uspjehu Međunarodnog znanstvenog skupa o kraljici Katarini Kosača-Kotromanić koji će se održati od 1. do 3. listopada 2024. godine.

Likovna kolonija ”Katarina Kosača-Kotromanić” donosi novu dimenziju umjetničke raznolikosti i omogućuje umjetnicima izraziti se različitim likovnim tehnikama i stilovima. Djela nastala na Koloniji bit će dostupna posjetiteljima u stalnoj postavci Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru, ustanovi koju su utemeljili hercegovački franjevci davne 1902. godine.

Voditelj Likovne kolonije ”Katarina Kosača-Kotromanić” je Srećko Slišković, vrsni stručnjak i veteran umjetničkih druženja.

Organizator proslave  600. obljetnice rođenja kraljice Katarina Kosača-Kotromanić je fra Andrija Nikić. Osviješten veličinom kraljice Katarine, za hrvatsku povijest, organizirao je više kulturnih susreta u Napretkovoj palači, hodočašće na Katarinin grob u franjevačku baziliku Ara coeli u Rimu, inicijator je objave prigodne poštanske marke, poticatelj književnih  natječaja za nagradu ”Katarina Kosača-Kotromanić” te organizator međunarodnog znanstvenog skupa o životu i djelu kraljice Katarine Kosača-Kotromanić. Ideja fra Andrije Nikića je povezati vjerske, povijesne, kulturne, književne, likovne, nacionalne, te neprolazne, sadržaje na temu kraljica Katarina. Ljepoti druženja pridonijet će članice folklorne sekcije Hrvatskog kulturnog društva sv. Ante iz Ljubuškog.

Zahvaljujući Likovnoj koloniji ”Katarina Kosača-Kotromanić” bit će dostojno i uzvišeno obilježeno 800. obljetnica franjevačkog djelovanja u Hercegovini. Napretkova palača opet postaje središnje mjesto znanstvene i umjetničke razmjene i stvaranja. Svi nastali sadržaji postaju bogatstvo hrvatske kulturne baštine. Želja nam je da takvi događaji nastave jačati veze između znanstvenika i umjetnika iz različitih krajeva te tako doprinesu osnaženju ponosa, širenju ljubavi prema  narodu, vjeri, istini, umjetnosti i kulturi drage  Domovine.

Dodjela priznanja za rad, zahvalnica, održat će se u Hrvatskom kulturnom društvu ”Napredak” sa sjedištem u Mostaru od 1. do 3. listopada 2024. godine.

Hrvatsko kulturno društvo ”Napredak” i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru, 88000 Mostar, p. p. 17 čuvat će, u rastućoj Galeriji, umjetnička djela i knjige te preslicima ilustrirati publikacije vezane uz proslave 600. obljetnice rođenja Katarina Kosača Kotromanić.

Pridružite se, slavimo 600. obljetnicu rođenja kraljice Katarine Kosača-Kotromanić.

fra Andrija Nikić

Mostar, 25. kolovoza 2024. godine.

________________________________________________________________________

HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO ”NAPREDAK” U MOSTARU

88 000 MOSTAR, p. p. 17

Ul. Kneza Mihovila Viševića Humskog bb,

88000 Mostar, BiH

www: hkd-napredak-mostar.ba

E-mail: hkd.napredak.mostar@gmail.com

E-mail: nikic.andrija@tel.net.ba 

/Misija FRAMOST/