Foto/ Snimka zaslona...

Novo slovo tradicijske abecede je M – MANDOLINA, koje će nam predstaviti Hrvatsko kulturno društvo Jadran iz Malmöa (Švedska).

M – MANDOLINA

Mandolina je žičani instrument s bogatom i raznolikom poviješću, što je dovelo do njene popularnosti u raznim glazbenim žanrovima diljem svijeta. Mandolina se razvila iz starijih žičanih instrumenata koji su se svirali u Europi tijekom srednjeg vijeka. Tijelo mandoline može biti okruglo, u obliku kapi ili ravno, a često je izrađeno od drveta kao što su javor, orah ili ružino drvo. Vrat instrumenta je kratak i često ima prstohvat od ebanovine ili ružinog drva.

U 19. i 20. stoljeću mandolina se proširila po Europi i Americi te postala popularna u raznim glazbenim stilovima. Postoji više vrsta mandolina: Napuljska mandolina, Flatback mandolina, Carved Top mandolina, Oktavna mandolina i mandola. Mandolina ima dugu tradiciju u klasičnoj glazbi, gdje se koristi kao solistički instrument i u ansamblima.

Mandolina ima posebno mjesto u hrvatskoj glazbenoj tradiciji, gdje se koristi u različitim stilovima i kontekstima. U Hrvatskoj, mandolina je prisutna u narodnoj, klasičnoj i popularnoj glazbi.

U Dalmaciji, mandolina je često korišten instrument kod nastupa klapa. Klapa je vrsta a cappella pjevanja s povremenom instrumentalnom pratnjom. Mandolina dodaje melodijske linije i podršku harmonijskim strukturama pjesama te daje specifičan zvuk koji je prepoznatljiv za dalmatinske pjesme.

Iako tamburaški sastavi tradicionalno koriste tambure, mandolina se ponekad koristi kao dodatni instrument zbog svoje slične konstrukcije i zvuka. Mandolina može doprinijeti živahnim melodijama i obogatiti zvuk tamburaške glazbe.

Mandolina se koristi i u izvođenju tradicionalnih pjesama i plesova diljem Hrvatske, Posebno je prisutna u izvođenju plesova poput kola i linđa.

HKD Jadran osnovano je 1976 godine. Osnovu tadašnjeg društva činila je grupa hrvatskih entuzijasta koji su tvorili mandolinski kvartet. Hrvatsko kulturno nasljeđe, koje su članovi kvarteta ponijeli sa sobom u svoju novu domovinu, Švedsku, se trebalo prenijeti i na nove generacije. Sami počeci našeg društva vezani su za mandolinu tako da mandolina zauzima posebno mjesto u srcima članova i svih onih koji vole i štuju rad i postojanje hrvatskog društva Jadran iz Malmöa. https://www.jadran.se/

VIDEO/ klik na poveznicu: https://www.facebook.com/100064388361427/videos/1020898236411644

Izvor: HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

/Misija FRAMOST/