Foto/ Izvor: Hercegovački portal

Matteo Ivan Rašić je mladi tenor iz Münchena a rodom je iz Trebižata.

Mladi tenor Matteo Ivan Rašić je već sa šest godina postao članom Wilten Boys’ Choir, gdje je započeo svoje prvo vokalno obrazovanje. Kao dječji sopran nastupao je na brojnim koncertima i izvodio solo uloge u Tirolskom državnom kazalištu u Innsbrucku, među kojima se ističe uloga u Janáčekovoj operi “Lukava mala lisica”, piše Tau Studio TV Čapljina.

Godine 2019. započeo je studij pjevanja na Tirolskom državnom konzervatoriju, gdje je debitirao kao Ecclitico u studentskoj produkciji Haydnove opere “Il mondo della luna”. Iste godine prelazi u klasu pjevanja Johannesa Stechera na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu.

Također je pohađao majstorske tečajeve kod renomiranih umjetnika kao što su Brigitte Fassbaender, Thomas Hampson, Karlheinz Hanser, Robert Holl, Vesselina Kasarova, Linda Watson i Stephan Matthias Lademann. Godine 2022. osvojio je nagradu Opera for Peace na Međunarodnom natjecanju Stanisław Moniuszko u Teatru Wielki u Varšavi, kao i nagradu Tyrolean Classical Singer Award.

Njegov oratorijski repertoar obuhvaća Bachov “Božićni oratorij” i “Muku po Mateju”, Handelovog “Mesiju”, Mendelssohnovo psalmodijsko djelo “Kommt, laßt uns anbeten”, te Haydnova remek-djela “Godišnja doba” i “Stvaranje”.

Prepuna crkva svetog Franje Asiškog u Čapljini sama po sebi govori o kakvom se događaju radi i koja je kulturna vrijednost ovog koncerta za publiku. Organizator koncerta je Centar za obrazovanje i kulturu AKADEMIJA Čapljina.

O svojoj glazbenoj karijeri i o koncertu održanom 20. kolovoza u Čapljini za Tau Studio TV Čapljina govorio je Matteo Ivan Rašić – tenor čapljinskih korijena. Videoprilog možete pogledati klikom na poveznicu: VIDEOPRILOG: Matteo Ivan Rašić – tenor čapljinskih korijena (youtube.com)

Izvori: Tau Studio TV Čapljina / Hercegovački portal

/Misija FRAMOST/