Crkva Uznesenja Marijina Trebižat/ Foto: Ante Boras

Običaj slavljenja zvonima u crkvi Uznesenja Marijina u Trebižatu odnosno u Župi sv. Franje Asiškog Čapljina je star skoro 100 godina.

Zvona kao simbol rađanja i umiranja oduvijek su bila utkana u povijest našeg naroda i postojanja.

U župi svetog Franje Asiškog zvona su oduvijek bila simbol vjere, neslomljivosti duha i nade. U njima leži ona nevidljiva duhovna snaga i identitet sviju nas što se posebice očituje u Trebižatu.

Specifičnost ovakvog slavljenja očituje se na Blagdan Velike Gospe i Božić, te na uočnice istih blagdana. Tradicija stara skoro 100 ljeta i danas se čuje iz trebižatske crkve. Zvuk zvona nije utihnuo ni kroz ratove, oluje i bremenita vremena.

Ova tradicija zvona živi duboko skrivena u nutrini našeg puka, i baš poput otkucaja srca zvono zvoni čuvajući našu vjeru u Gospodina i našu ljubav prema Bogu i Blaženoj Djevici Mariji, navodi Tau Studio TV Čapljina.

VIDEO/ klik na poveznicu: OBIČAJ SLAVLJENJA ZVONIMA – CRKVA UZNESENJA MARIJINA TREBIŽAT 2024. – YouTube

Tekst i video/ Autor: Tau Studio TV Čapljina

Zapratite i na: 👉🏼 INSTAGRAM:   / taustudiotv   👉🏼 FACEBOOK:   / taustudiotv  

Tau Studio TV Čapljina posluje gotovo u potpunosti od donacija dobrih ljudi, stoga zahvaljujemo ukoliko podržavate naš rad na bilo koji način. Želite li postati dio tima ili podijeliti svoj prijedlog ili kritiku kako bismo bili još bolji, molimo Vas da nam se javite na e-mail: taustudiotv@gmail.com

Tau Studio TV Čapljina

/Misija FRAMOST/