Od 2022. godine, članovi našeg folklornog ansambla „Sv. Ante – Cim“, aktivno pohađaju program škole folklora Hrvatske matice iseljenika. Tako i ove godine, u trajanju od 3. do 14. kolovoza, naši članovi; Vlatka Dugandžić, Katarina Tomić, Stanko Bošnjak i Marinko Jurić su proučavali PLES, PJESME, NOŠNJE i TRADICIJSKA GLAZBALA dinarskog plesnog područja, odnosno Like, Podvelebitskoga kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Paga, Ugljana i Dugoga otoka, Šibensko-primoštenskog priobalja, zagore i otoka, Drniške i Sinjske krajine, Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve, te plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području: zapadne i sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja.

Na plesnom programu škole sudjelovali su Vlatka Dugandžić, Katarina Tomić i Marinko Jurić, dok je Stanko Bošnjak sudjelovao na programu tradicijskih glazbala gdje je učio svirati pastirsku sviralu i lijericu.

Marinko je dobio priliku na kolegiju Narodne nošnje dinarskog područja napraviti izlaganje o nošnjama Zapadne Hercegovine te time položiti spomenuti kolegij na čemu iskreno čestitamo.

Uz spomenuto, kroz desetodnevnu školu učilo se i o osnovama dječjeg folklora, kinetografiji, metodologiji rada s izvornim skupinama i reproduktivnim ansamblima, kao i o scenskoj primjeni folklora.

Predavači koji su se izmjenjivali i dijelili svoje iskustvo među polaznicima su Vido Bagur, Kristina Benko Markovica, Nenad Milin, Vedran Vidović, Goran Knežević, Katarina Horvatović, Vjekoslav Martinić, Ivan A. Ivančan i prof. Andrija Ivančan. Među njima glavni i programski stručni voditelj ljetne škole hrvatskog folklora je prof. Andrija Ivančan, ujedno voditelj i plesnog programa. Voditelj tamburaškog programa je Tibor Bün, uz gosta predavača Sinišu Leopolda, dok je voditelj programa tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić.

Uz plesna, teoretska i praktična predavanja, nije nedostajalo zabave i druženja među polaznicima koji su uistinu došli iz cijele hrvatske dijaspore.

Na završnom koncertu ove škole, Marinko Jurić dobio je priliku postaviti koreografiju našeg folklornog ansambla, Pjesme i plesove Župe Mostarski Gradac radi koje je dobio odlične komentare profesora i voditelja škole.

Foto: HMI, HKUD “Sv. Ante – Cim”

/Misija FRAMOST/