Nakon duhovne priprave kroz mise devetnice i uočnicu te bogat kulturni program ”Kulturnog ljeta” u Trebižatu, u četvrtak, 15. kolovoza, je svečanim svetim misnim slavljem proslavljen blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, zaštitnice Trebižata.

Trebižat svoju zaštitnicu, Blaženu Djevicu Mariju, slavi već 180 godina.

Po tradiciji svečano misno slavlje započelo je procesijom s kipom Blažene Djevice Marije oko crkve Marijina Uznesenja u Trebižatu.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Luka Marić koji je u svojoj propovijedi skrenu pažnju na veličinu majke i snagu vjere kazavši:

”Majka je neponovljivi dar svima nama, nezasluženi. Majka je jedincati dar i biće dobrote i ljubavi, roditeljica novoga života. Biće širokoga srca, iskrene ljubavi.

Davno je narodna mudrost kazala kako Bog nije moga biti na svakom mjestu pa je zato dao majku da ona bude posvuda, da čuje svako uhu, da vidi i utješi svako svoje dijete ma gdje god ono bilo, da ga zagrli, da zagrli svako biće.”,…

dodavši kako nam je svima potrebna snaga vjere naše Nebeske Majke koja je vjerovala i kad joj je dijete otišlo od doma, kad su ga izdali pa i kad je život svoj dao za svakoga od nas.

Uz fra Luku Marića, sveto misno slavlje su častili fra Bonifacije Barbarić, fra Mile Vlašić i fra Bože Radoš.

Svečanu svetu misu uveličali su i članovi puhačkog orkestra HKUD ”Seljačka sloga” Trebižat i muška klapa ”Trebižat”, ali i Nikolina Pavlović izvođenjem duhovnih skladbi kao i Antea Dragićević čitanjem misnih čitanja, navodi Čapljina portal Djaka-city.info.

Dio svečane proslave blagdana Velike Gospe u Trebižatu donosimo kroz fotografije našeg suradnika gosp. Ante Borasa, a više možete doznati i klikom na poveznicu: FOTO, VIDEO: Svečanim misnim slavljem u Trebižatu proslavljen 180. blagdan Velike Gospe – Đaka city – Čapljina portal (djaka-city.info)

Izvor: Čapljina portal Djaka-city.info

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/