”Starost je pravo vrijeme za konačno ispunjenje ljudskoga života i zadobivanje mudrosti srca”, sv. Ivan Pavao II

 

”Ne odbaci me u starosti mojoj”, (usp. Psalam 71, 9), tema je 4. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba kojeg proslavljamo danas, 28. srpnja 2024.. Ova tema, koju je odabrao papa Franjo, ima za cilj skrenuti pažnju na činjenicu da je, nažalost, usamljenost gorka sudbina u životu mnogih starijih osoba, tako često žrtava kulture bacanja, navodi se u priopćenju Dikasterija za laike, obitelj i život a prenosi Tiskovni ured Svete Stolice.

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba ustanovio je papa Franjo 2021. godine kao proslavu koja se obilježava četvrte nedjelje u srpnju, blizu liturgijskog spomena svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake, 26. srpnja. Prilikom ustanovljenja, papa je naglasio da je to dan koji će ”pomoći spomenuti se i slaviti dan starosti i onih koji čuvaju i prenose život i vjeru”.

U povodu današnjeg 4. Dana djedova, baka i starijih osoba donosimo tekst svetog pape Ivana Pavla II koji nas potiče i uči kako da istinski poštujemo i volimo svoje stare – roditelje, djedove i bake.

Ja Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!
Drhtave ruke i sijede kose očeva i pognutih dobrih majki.
Bore na licima, vene na rukama, izblijedjele umorne oči.

Ja Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!
Pomilujte sijede glave, poljubite ostarjele i izranjene ruke.
Zagrlite svoje stare roditelje. Mučili su se i oni s vama.
Od srca im ljubav pružite, a u starosti im oslonac budite.

Ja Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!
Ne odvajajte ih u male sobice, niti ih šaljite u staračke domove.
Poslušajte im vapaje, olakšajte im živote.
Imajte za njih lijepe riječi i osmijeh na licima u susretu s njima.

Zato Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!
Radili su oni puno da vaš život bude bolji. Oni su vas s radošću prihvatili kad vas je Bog njima poslao. Zato vas molim, poštujte svoje stare roditelje! Kad ih Bog jednom pozove na vječni počinak, ostat će iza njih prazno mjesto. A to prazno mjesto ti ćeš popuniti jer ćeš dotle i ti ostarjeti. A sve što ste vi činili svojim roditeljima, to će vam vaša djeca uzvratiti.

Zato vas opominjem i unaprijed molim:

Volite i poštujte svoje stare roditelje!

(Sv. Ivan Pavao II)

Svim našim dragim starim roditeljima, djedovima i bakama, želimo sretan njihov Dan!!

Izvori: Ika.hkm.hr; Hr.wikipedia.org; Radiomarija.ba

Poveznice: https://ika.hkm.hr/novosti/objavljena-tema-4-svjetskog-dana-djedova-baka-i-starijih-osoba/; https://hr.wikipedia.org/wiki/Svjetski_dan_djedova,_baka_i_starijih_osoba; https://radiomarija.ba/index.php/programskashema/111-vijesti/757-molitva-sv-ivana-pavla-ii-za-roditelje

/Misija FRAMOST/