24. susret kulturno umjetničkih društava pod nazivom “Dalmacijo, Pridragu ti ljubim”, održan je jučer, 20. srpnja, u Sportskom centru Mile Čulina-Bulin, u Pridrazi, općina Novigrad, Zadarska županija, Republika Hrvatska.

Ovoj proslavi raznolike i bogate stoljetne tradicije hrvatske i međunarodne folklorne i kulturne baštine, kroz tradicijske plesove, glazbu i običaje, prethodio je mimohod kulturno umjetničkih društava od župne crkve Gospe od Ružarija, koja je tijekom Domovinskog rata, 1991. godine, bila u potpunosti porušena te po prvotnom planu, na istim temeljima, ponovno izgrađena i svečano posvećena 2002. godine.

Na susretu KUD-ova ”Dalmacijo, Pridragu ti ljubim” nastupilo je 10 kulturno umjetničkih društava, i to njih 9 iz Republike Hrvatske, uključujući i domaćine i organizatore KUD ”Luzarica” iz Pridrage, a kao jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine, s koreografijom ”A oj Cimu zeleni” – pjesme i plesovi župe Mostarski Gradac, predstavilo se HKUD ”Sv. Ante-Cim”, Mostar.

Ukupan dojam vrlo zapaženog i gromoglasnim pljeskom i ovacijama publike nagrađenog nastupa Izvorne i Pripremne skupine Društva, jedanaestom točkom iznenađenja, dodatno je upečatljivim ostavio nastup članice našeg Društva – gospođe Zore Schulce, koja je publici u Pridrazi kroz svoje dvije autorske pjesme, ”Cura s Radobolje” i ”Oj Mostaru”, opjevala čari Mostara i Hercegovine.

Nastup naših folklornih skupina rezultirao je pozivom i na 25. susret KUD-ova ”Dalmacijo, Pridragu ti ljubim”, sljedeće 2025. godine, kojem se iskreno i unaprijed radujemo, kao i skorom susretu i druženju s našim dragim prijateljima Pridraganima i u Mostaru.

Još jednaput koristimo priliku iskreno se i od srca zahvaliti organizatoru i domaćinu KUD-u ”Luzarica” iz Pridrage na pozivu i gostoprimstvu. HVALA!!!!

Uistinu dugo ćemo pamtiti i u srcu nositi Pridragu!!… a nadamo se da će u podjednako lijepim dojmovima i sjećanjima i Pridraga pamtiti nas!!

Dio prekrasno provedenog vremena, druženja i nastupa u Pridrazi dijelimo i s Vama dragi naši pratitelji u fotogalerijama u nastavku…

Foto: Petra Bošnjak

Foto: SaraD

Plakat/ Foto: Zadarskitjednik.hr

 

/Misija FRAMOST/