Foto: Hercegovački portal

U utorak, 27. kolovoza 2024. na email Društva “ANTE” Tepčići – Čitluk iz Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (FSA BIH) stigla je sljedeća obavijest:

Poštovani, obavještavamo vas da je po vašem zahtjevu, a na osnovu prijedloga Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantovano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donio rješenje kojim se registruju sljedeći prehrambeni proizvodi:

1.Repovački sir – zaštićenom oznakom porijekla (ZOP), podnosilac zahtjeva: UG za proizvodnju mlijeka i mesa „Farmer“, Konjic;
2. Hercegovački ćupter – zaštićenom oznakom geografskog porijekla (ZOGP), podnosilac zahtjeva: Društvo „Ante“ Tepčići, Čitluk;
3. Semberski kupus – zaštićenom oznakom geografskog porijekla (ZOGP), podnosilac zahtjeva: UPP „Semberski kupus“ Bijeljina;
4. Fojnički krompir – zaštićenom oznakom geografskog porijekla (ZOGP), podnosilac zahtjeva: Udruženje poljoprivrednika opštine Fojnica;
5. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine – zaštićenom oznakom porijekla (ZOP), podnosilac zahtjeva: Hercegovačka udruga uljara i maslinara, Mostar.

Budući da su naredni koraci za faktor uspjeha u podizanju reputacije vašeg proizvoda uspješne marketinške i promotivne aktivnosti, molimo vas da se izjasnite da li ste planirali neki događaj prilikom koga bi vam uručili rješenje ili vam više odgovara da to bude organizovano u prostorijama Agencije.

U obadva slučaja, Agencija vam stoji na raspolaganju.
Molimo vas da se o navedenom izjasnite na ovaj email.
S poštovanjem,
Dr Dragan BRENJO
Šef Odsjeka za certifikaciju i označavanje hrane
Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine
A: Kneza Višeslava b.b., 88000 Mostar
T: +387 36 336 950 | M: +387 65 589 593
VIZIJA PROF. JURE BELJE

Društvo “ANTE” Tepčići registrirano je 2019. godine i te iste godine započelo je aktivnost „SAJAM ĆUPTERA“. Prvi Sajam ćuptera održan je 8. 11. 2019. u prostorijama na dvije lokacije: crkva sv. Ante Padovanskog Ploče-Tepčići (molitveni program) i Dom na Dobrom Selu (sajamski program). Nakon toga sajmovi ćuptera održavani su svih ostalih godina na Tepčićima.

Zanimljivo je, ali ni na koji način nije bilo koordinirano, da je te iste 2019. godine prof. Jure Bejlo u sklopu manifestacije Dani berbe grožđa u Brotnju (Čitluk) objavio članak o ćupteru.

U tom članku on navodi sljedeće:
„Došlo je vrijeme da se pokrene inicijativa za zaštitu hercegovačkog ćuptera. Oznake podrijetla koriste se za obilježavanje prirodnih, poljoprivrednih, industrijskih, obrtničkih i proizvoda domaće radinosti. Zaštitom zemljopisnog podrijetla zaštićuje se oznaka izvornosti, a zaštita je regulirana i europsklim uredbama. EU je još 1992. godine uvela sustav namijenjen zaštiti i
promicanju tradicionalnih i regionalnih prehrambenih proizvoda. Cilj toga bila je zaštita određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda. Nakon zaštite ti su proizvodi dobili veću dodanu vrijednost na tržištu čime proizvođači ostvaruju povećani dohodak. Kada bi se zaštitilo
zemljopisno podrijetlo ćuptera i on bi mogao biti veoma dobar tržišni proizvod jer bi to na tržištu bio ekskluzivni poljoprivredno-prehrambeni proizvod. Kada se uz to istakne da je ćupter prirodni proizvod bez ikakvih umjetnih dodataka, što je danas u vrijeme sve veće potražnje za
ekološki prihvatljivom hranom itekako važno, mogla bi ova naša slastica biti veoma dobro prihvaćena na tržištu.“

OD IDEJE DO PROJEKTA
Evo, od tada je prošlo pet godina i s ponosom možemo reći da je ĆUPTER dobio svoj „rodni list“, svoju „putovnicu“. Podnosilac zahtjeva je Društvo „ANTE“ Tepčići – Čitluk a puni naziv proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porijekla (ZOGP) je „HERCEGOVAČKI ĆUPTER“.
Zahvaljući upornom i predanom radu gosp. Maria Doke, predjsednika Društva, gosp. Antoniu Šajnu, prof.dr.sc. Juri Belji i svim ostalima uključenim u ovaj postupak, ćupter izlazi iz svoje anonimnosti i postaje brendirani proizvod. Veliki je to poticaj za novi zamah oko organizacije 6. SAJMA ĆUPTERA koji će se ove godine u organizaciji Društva „ANTE“ Tepčići upriličiti na Tepčićima 12. 11. (utorak). Društvo sv. Ante Tepčići je već do sada puno učinilo na promociji ćuptera.

Međutim, s ovim novim iskorakom nadamo se još veličanstvenijem događaju u kojega želimo uključiti što više proizvođača i izlagača ćuptera iz Hercegovine ali i iz drugih država, te privući što veći broj posjetitelja.

U svetištu sv. Ante Padovanskog u Tepčićima održaje se Sajam ćuptera u organizaciji Društva svetog Ante. Sajam ima za cilj promociju tradicionalne broćanske slastice i poticanje zajedništva, a već tradicionalno odabire se i najbolji ćupter te je sajam i natjecateljski.

Ovo je jedinstveni sajam i, koliko nam je poznato, jedini ovakve vrste kod nas, a možda i u svijetu.

Piše Fra Mile Vlašić

Hercegovački portal

Više doznajte klikom na poveznicu: Hercegovački Ćupter dobio svoj Cetifikat – zaštićenom oznakom geografskog porijekla | Hercegovački portal (hercegovackiportal.com)

Tekst i foto: Hercegovački portal

/Misija FRAMOST/