Autoportret poznatog karlovačkog fotografa Stjepana Šantića snimljen 1930.-tih godina; Foto/ Preuzeto sa: Karlovacki.hr

19. kolovoza Svjetski je dan fotografije – dan kojim odajemo počast umjetnosti ”snimanja i ovjekovječivanja trenutka”.

Prvu fotografiju izradio je Nicéphore Niépce koristeći srebrni klorid premazivanjem komada papira. No, ne znajući kako ukloniti srebrni klorid s papira kako bi sačuvao fotografiju, fotografija mu je na kraju uvijek potpuno potamnila.

U Francuskoj 1839. godine, Louis-Jacques-Mandé Daguerre predstavio je dagerotipiju – prvi fotografski proces koji je imao i komercijalnog uspjeha.

U to vrijeme, dagerotipija je bila specifična jer joj je trebalo samo nekoliko minuta ekspozicije na kameri nakon čega se prikazala čista fotografija s mnoštvo detalja, te je Daguerre zamolio Francusku akademiju znanosti i umjetnosti da mu priznaju izum.

Taj tada izvanredan napredak i uspjeh na području fotografije, te njegovu važnost za čovječanstvo, članovi Francuske akademije su prepoznali i preporučili francuskoj vladi da otkupi izum, što se i dogodilo 19. kolovoza 1839.. Francuska je vlada u potpunosti besplatno objavila pojedinosti fotografskog procesa, a Daguerre za svoj izum fotografije dobio doživotnu mirovinu.

Od tada se 19. kolovoza obilježava kao ”datum rođenja fotografije”, odnosno kao Svjetski dan fotografije.

Našim medijskim djelatnicima, kao i svim zaljubljenicima u fotografiju i fotografiranje, čestitamo ”rođendan” 😊

Također, 19. kolovoza se obliježava i kao Svjetski dan humanosti, s ciljem podizanja svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu. Posvećen je humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa, kao i onima koji su izgubili živote pomažući drugima.

Obilježavanjem ovog dana povećava se svijest o nužnosti pomaganja onima u potrebi, ali i odaje  počast onima koji pomažu. Prilika je to i da se podsjeti vlade svih zemalja na njihovu odgovornost za zaštitu i brigu o sigurnosti volontera i zaposlenika humanitarnih organizacija, bez koje oni ne mogu obavljati svoj posao.

Ujedinjeni narodi 2008. godine proglasili su 19. kolovoza Svjetskim danom humanosti, u sjećanje na 22 humanitarna radnika koja su 2003. godine izgubila život u bombaškom napadu u Baghdadu, Iran.

Izvori i poveznice:

Karlovacki.hr / https://karlovacki.hr/svjetski-dan-fotografije-uz-santicev-selfie-iz-tridesetih-godina-proslog-stoljeca/

Mnovine.hr / https://www.mnovine.hr/svijet/danas-se-obiljezava-svjetski-dan-fotografije/

Hck.hr / https://www.hck.hr/novosti/svjetski-dan-humanosti-19-kolovoza-11456/11456

Foto/ Preuzeto sa: Karlovacki.hr

/Misija FRAMOST/