Željeznička stanica u Skoplju, 26. srpnja 1963.; Foto/ Izvor: Vz-pgz.hr

Na današnji dan, 26. srpnja 1963. godine, razoran potres jačine 6,1 po Richteru, u svega 20-ak sekundi,  promijenio je izgled i sudbinu glavnog grada Makedonije, usmrtio 1070 , a ozlijedio više od tri tisuće ljudi.

Snažno podrhtavanje tla osjetilo se u Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj, a tog je jutra razrušeno tri četvrtine makedonske prijestolnice. Više od 200 tisuća ljudi tog su dana ostali bez krova nad glavom i mnogi od njih živote su nastavili u Srbiji, Bosni i Hercegovini te okolnim zemljama.

Već sljedećeg dana Skoplje je krenulo u veliku obnovu koja traje gotovo šest desetljeća. U veliku akciju obnove glavnog makedonskog grada odmah se uključilo više od 80 zemalja, cijeli je svijet bio pogođen velikom tragedijom u Skoplju. I dan danas brojne ulice u Skoplju nose imena nekih od zemalja koje su tih dana stigle u pomoć makedonskom narodu.

Nakon tog razornog potresa tadašnja državna vlast donijela je izmjene zakona o gradnji stambenih objekata čime se građevine rade prema drugačjim kriterijima te su otpornije na potrese.

I danas, 61 godinu kasnije, starije generacije se s bolnom uspomenom sjećaju što se u Skoplju dogodilo 26. srpnja 1963. godine. Kao simbol potresa, na to još uvijek podsjeća i stara željeznička stanica smještena u samom centru Skoplja, tek 500-tinjak metara od Trga Makedonije. Na njoj ponosno stoji veliki sat koji pokazuje 5 sati i 17 minuta, točno vrijeme kada je razoran potres razorio Skoplje i šokirao cijelu Europu. Danas tu  zgradu koristi Muzej grada Skoplja.

Stara željeznička stanica, Skoplje, Makedonija; Foto/ Izvor: Skopjeinfo.mk

Izvori: 24sata.hr; Direktno.hr; Hr.wikipedia.org

Poveznice: https://www.24sata.hr/news/proslo-je-59-godina-od-razornog-potresa-u-skoplju-u-5-17-ujutro-zatreslo-je-61-po-richteru-850679; https://hr.wikipedia.org/wiki/Potres_u_Skoplju_1963.

Foto/ Izvori: Vz-pgz.hr; Skopjeinfo.mk (Старата железничка ќе прерасне во деловно-резиденцијален комплекс | skopjeinfo.mk)

/Misija FRAMOST/